Autoverzekering berekenen

In dit artikel gaan we bekijken welke zaken van invloed zijn op de hoogte van de premie van een autoverzekering. Allereerst kijken we naar de soort verzekering, schadevrije jaren, de woonplaats en het aantal kilometers.

Soort verzekering

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. De WA verzekering, de WA+ verzekering en de Allrisk verzekering. Bij de WA verzekering wordt alleen de schade vergoed aan de andere partij als er een ongeval plaatsvind. Je eigen schade is niet gedekt. Bij de WA plus worden sommige zaken extra gedekt in vergelijking tot de gewone WA verzekering. Vaak wordt schade aan de ruiten gedekt bij de WA plus verzekering. De Allrisk verzekering vergoed naast te schade aan die de andere partij heeft ook je eigen schade. Dit is de meest uitgebreide verzekering. Je snapt natuurlijk wel dat de premies van deze verschillende soorten verzekeringen verschillen. Hoe meer schade er gedekt is, des te meer premie je moet betalen.

Schadevrije jaren

Als je net begint met autorijden heb je meer kans op een ongeval. Vooral onder jongeren is de kans op een ongeval groter. Zij hebben minder ervaring dan oudere bestuurders die al jaren hun rijbewijs hebben. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te lager de premie is die je per maand bepaald.

De woonplaats

Waar woon je? Staat je buurt bekend als een criminele omgeving of woon je in een rustig dorpje waar nooit wat gebeurd? De verzekeraar kijkt naar de plek waar je woont. Als de kans op inbraak groter is, dan zal je meer premie per maand moeten betalen. Woon je in een rustig dorpje waar nooit wat gebeurd, dan zal de premie een stuk lager zijn dan bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam.

Het aantal kilometers

Het aantal kilometers dat je rijd weegt ook mee in de hoogte van de premie. Als je 5.000 kilometer per jaar rijd is de kans op een ongeval veel kleiner dan wanneer je 50.000 kilometer per jaar rijd. Daarom betaal je meer premie als je veel rijd. 
Dit waren de belangrijkste zaken als het gaat om de hoogte van de premie. De genoemde punten wegen allemaal mee in de premie die je per maand betaalt.