WA verzekering

Welke autoverzekering moet ik afsluiten, een WA verzekering of een All risk verzekering? In dit artikel bekijken we de verschillen en zullen wij aangeven hoe je erachter komt welke verzekering het beste bij je past.

De WA verzekering

De WA verzekering is de meeste simpele autoverzekering die er is. Deze verzekering is wel verplicht. Je mag niet met een auto de openbare weg op die niet verzekerd is. Er kan namelijk altijd een ongeval plaatsvinden. Als jij de veroorzaker bent van dit ongeval zal jou verzekeraar de schade aan de benadeelde partij uitkeren. Je eigen schade wordt niet uitgekeerd als je een WA verzekering hebt. Dan kun je beter kiezen voor een Allrisk verzekering, daar gaan we zo verder op in.

De All risk verzekering

Als je zo volledig mogelijk verzekerd wilt zijn, dan kun je het beste kiezen voor de All risk verzekering. Je bent dan volledig verzekerd. Niet alleen de schade die bij de andere partij ontstaat wordt uitgekeerd maar je verzekeraar keert ook de schade aan je eigen voertuig uit.

Verschil in premie

De premie kan erg verschillen. Voor een WA verzekering ben je soms 2 tientjes per maand kwijt, terwijl een All risk verzekering soms meer dan 100 euro per maand kost. De hoogte van de premie hangt van een groot aantal zaken af. Hoe nieuwer je auto, des te hoger de premie.

Beste autoverzekering

Hoe kom je er nu achter welke verzekering je het beste kunt afsluiten? Dit hangt af van je eigen wensen. Als je een dure auto hebt van bijvoorbeeld 20.000 euro dan is het raadzaam om een All risk verzekering af te sluiten. Stel dat je auto de bocht vliegt en je auto is helemaal beschadigt, dan krijg je de schade vergoed. Het zou dan erg jammer zijn als je slechts een WA verzekering hebt. Dan krijg je helemaal niks uitgekeerd. Heb je een auto uit 1990 die nu nog 500 euro waard is, dan is een WA verzekering voldoende. In veel gevallen wil de verzekeraar dan niet eens een Allrisk verzekering afgeven.