Wat is beleggen met opties?

Voor veel beleggers zijn opties interessant omdat de ontwikkelingen sneller gaan dan met aandelen. Dat betekent sneller winst, maar ook sneller verlies. Dat betekent niet per definitie dat opties riskante instrumenten zijn. Ze kunnen ook juist worden ingezet om het risico van een aandelenportefeuille te beperken.

Opties zijn rechten om iets te kopen of te verkopen. Het is dus niet iets tastbaars als aandelen of obligaties. Er zijn opties mogelijk op aandelen, goud, zilver, obligaties, aandelen-indices en de dollar. Het recht waarop men de optie kan uitoefenen heet onderliggende waarde. De prijs die men voor deze rechten moet betalen heet optiepremie, oftewel de koers van de optie.

Looptijd
Opties hebben een van tevoren vastgestelde afloopdatum. Bij iedere optie wordt de maand vermeld waarin hij afloopt. Opties lopen af op de derde vrijdag van de maand. De derde vrijdag van de maand is ooit gekozen omdat op deze dag de minste feestdagen voorkomen. Dus een decemberoptie loopt af op de derde vrijdag van december. Deze datum wordt in optietermen ook wel de expiratiedatum genoemd. Na deze datum kunt u uw rechten niet meer uitoefenen en zijn de opties waardeloos.

Tijdens de looptijd kan men zelf bepalen of men van de opties gebruik wil maken, of dat men wacht tot het einde van de looptijd. Men is dus niet verplicht om tot het einde van de looptijd te wachten. Meestal is het qua kosten voordeliger om de opties te verkopen dan om ze uit te oefenen.

Er zijn twee soorten opties:
– Call optie: het recht om aandelen tegen een bepaalde koers te kopen 
– Put optie: het recht om aandelen tegen een bepaalde koers te verkopen 

Bij aankoop van opties kunt u voor een beperkt bedrag grote koerswinsten verdienen, die anders een veel grotere investering hadden vereist. Terwijl u aan de andere kant maximaal dit beperkte geïnvesteerde bedrag kunt verliezen. Dus de verliezen zijn beperkt, maar de winstkansen zijn juist onbeperkt.