Welke beleggingsvormen zijn er?

Aandelen
Veruit de bekendste manier van beleggen is het kopen van aandelen. Je koopt dan in feite een aandeel in een onderneming waardoor je mede-eigenaar van een bedrijf wordt. Als aandeelhouder heb je inspraak op de aandeelhoudersvergaderingen en deel je mee in de eventuele winst die dividend genoemd wordt. De waarde van je aandelen kan toenemen wanneer de zaken van het bedrijf goed gaan en de vraag naar aandelen ervan toeneemt. Als de koers stijgt kun je besluiten om je aandelen te verkopen, zo maak je koerswinst. Maar de koers kan natuurlijk ook dalen, dan maak je verlies. Je kunt rechtstreeks in aandelen beleggen of via een aandelenfonds waar meerdere bedrijven in zijn opgenomen.

Beleggingsfondsen
Als je gaat beleggen in een beleggingsfonds koop je deelnemingsrecht aan een beleggingsfonds dat in verschillende effecten belegt. Meestal wordt door de specialisten van het fonds belegd in tientallen ondernemingen waardoor een grote en gespreide portefeuille ontstaat. Met beleggingsfondsen bereik je met een relatief laag bedrag al snel een goede spreiding. Beleggingsfondsen zijn mede daardoor zeer geschikt voor beginnende beleggers.

Obligaties
Bij het kopen van een obligatie leen je in feite geld uit aan een onderneming, een instelling of aan de staat. In ruil daarvoor ontvang je een rentevergoeding die over het algemeen hoger ligt dan op een spaarrekening. Aan het einde van de looptijd ontvang je je totale inleg weer terug. Alleen wanneer een bedrijf failliet gaat, raak je je geld kwijt. Maar de kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat is niet zo groot. Beleggen in obligaties is dus een relatief veilige vorm van beleggen. Wel kan de rente stijgen waardoor je obligaties minder opleveren.

Trackers
Een tracker is eigenlijk een mengeling van een aandeel en een beleggingsfonds. Trackers zijn de nieuwste beleggingsinstrumenten op de Nederlandse beurs, ze zijn over gewaaid uit Amerika waar ze reuze populair waren. Nu ze ook verhandelbaar zijn op de Nederlandse beurs kunnen wij nu ook handelen in trackers. Maar wat is een tracker nou eigenlijk? Een tracker is eigenlijk gewoon een aandeel en staat daarom op de beurs ook genoteerd als een aandeel. Maar het is geen aandeel van een bedrijf of onderneming, maar van een index zoals de AEX index bijvoorbeeld. Je belegt dan dus in de hele AEX index.

Opties
Een optie geeft het recht om in de toekomst beursgenoteerde aandelen tegen een vaste prijs te kopen (call) of te verkopen (put). Het gaat daarbij altijd om een pakket van honderd aandelen. Naast opties op aandelen zijn er ook opties op obligaties, valuta’s, goud en beursindexen. Beleggen in opties is vrij risicovol en vraagt bovendien veel tijd en aandacht. De handel in opties is daarom vooral geschikt voor actieve en de meer ervaren beleggers.

Futures
Futures zijn termijncontracten en lijken op opties, maar het gaat in grotere hoeveelheden onderliggende stukken (waarden). Deze koop je nu al, maar hoef je pas af te nemen in de toekomst en te betalen op een bepaald moment in de toekomst. Je hebt de verplichting om af te nemen, maar kunt de future ook verkopen. Omdat het een (grote) verplichting betreft dient er een soort garantiedepot (marginverplichting) te zijn. Het saldo in dit ‘depot’ dient gelijk te blijven. Dagelijks worden winsten en verliezen verrekend en worden tekorten of overschotten verrekend met een geldrekening, gekoppeld aan het depot. Schrijvers (verkopers) van een future profiteren van een waardedaling van de onderliggende waarde (of index) en de kopers profiteren van een koersstijging van de onderliggende waarde.

Turbo’s
Een turbo (ook bekend als speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta. Om versneld te kunnen profiteren van bewegingen in markten kun je gebruik maken van Turbo’s. Turbo’s kunnen, door stijging van de AEX of een daling van de olieprijs zelfs bij kleine bewegingen, een hoog rendement opleveren. Je profiteert versneld van verwachte